1986: de eerste buitenlandse evenementen
In de 4x4 tijdschriften werd destijds ieder jaar bericht over de European Jeepers Jamboree. Een evenement in de Belgische Ardennen waaraan alleen terreinvoertuigen van het merk Jeep of zijn voorgangers aan deel mogen nemen. In 1986 deden we voor het eerst mee. Dit kostte 160 gulden.

Op hemelvaartsdag reden we volgepakt naar Aywaille (net onder Luik). Hier was een groot veld waar het kamp was opgeslagen. Er waren honderden Jeeps: veel CJ5 en CJ7 maar ook Willys uit de oorlog en de eerste burgerjeeps CJ2 en CJ3 en een enkele Nekaf.
Op vrijdag en zaterdag waren er grote ritten. Deze gingen ook over onverharde wegen. De routes waren met pijlen uitgezet. Er waren 3 routes: groen (eenvoudig), rood (gevorderden), doodskop (alleen voor de echt gestoorden). Omdat wij nog met onze Jeep naar huis moeten rijden, hebben we de groene route genomen. Deze was heel mooi en voor vele chauffeurs toch best moeilijk.

Doordat het regelmatig regende veranderde het kampeerterrein in een grote modderpoel en moesten tractoren helpen om de Jeeps met de brede banden en zware motoren van het terrein te trekken. De oude legerjeeps met de smalle banden tuften zo door de modder naar boven.

In 1987 zijn we met Jeep 2 geweest (180 gulden). In 1988 met 2 jeeps (280 gulden per Jeep). Daarna werd het ruim 500 gulden per Jeep en werd het evenement verplaatst naar Frankrijk. Toen was het voor ons niet meer haalbaar.

Jammer want dit was echt terreinrijden.
foto: 4WD Magazine
European Jeepers Jamboree 1987:
European Jeepers Jamboree 1988:
19 december 2008
pagina terug
Pagina verder
Terug naar Tijdbalk